Захист України 11 кл.10.02.2023р.

 11 кл.10.02.2023р.

Розділ «Домедична Допомога В Бойових Умовах»

Тема: «Основні принципи надання домедичної допомоги в умовах бойових дій. Тактична медицина»

Тема уроку:Вступ до курсу тактичної медицини. Причини превентивних смертей унаслідок бойових травм. Вміст індивідуальної аптечки. Етапи надання домедичної допомоги.

Подивитесь від



Тактична медицина – це надання медичної допомоги власне під час військових дій, враховуючи загрозу бойових дій чи обстрілу. Тактична медицина враховує той факт, що місце і обставини, в яких надається допомога під час бойових дій, принципово відмінні від лікарень, салону карети швидкої допомоги або, навіть, тротуару серед міста.

*фото з тренінгу Кирила Фомченка, посилання далі у статті.

Основними причинами смерті 80-90% поранених на полі бою є: 

  • масивні крововтрати - 60%
  • непрохідність дихальних шляхів - 34%
  • пневмоторакс (скупчення повітря та підвищення тиску в легенях) - 6%.

Проте, якщо як мінімум 60% особового складу батальйону вміє надавати першу допомогу, шанси поранених вижити різко зростають.

Усі військові проходять відповідні навчання, проте якщо вас мобілізують в терміновому порядку, або ви опинитесь у ситуації, яка вимагатиме негайних дій, не факт, що у вас буде достатньо часу для проходження повного курсу тактичної медицини. Тому варто ознайомитись з основними принципами допомоги заздалегідь, щоб мати базове розуміння алгоритму дій.

В наступному відео детально розглянуто алгоритм надання тактичної допомоги при кровотечах, непрохідності дихальних шляхів та пневмотораксі. Викладач Кирило Фомченко - лікар анестезіолог-реаніматолог, інструктор по невідкладній допомозі UniSafe, інструктор в Emergency First Response UK, в рамках проєкту TacticMedAid розглядає основні протоколи тактичної медицини - TCCC та MARCH:



Також критично важливо розуміти пріоритети надання допомоги у різних типах ситуацій. Виділяють три “зони”, в яких тактика та пріоритезація надання допомоги пораненим у військово-польових умовах суттєво відрізняється.

  • «Червона зона» - зона обстрілу.
  • «Жовта зона» - зона тактичного укриття.
  • «Зелена зона» – мобільні польові госпіталі, військові чи цивільні шпиталі, спеціалізовані клініки.
  • Домашнє завдання
  • 1. Опрацювати текст параграфа №14
  • 2. Відповісти на запитання № 8 - письмово
  • 3.Відповіді надсилайте на Вайбер - 0675835639 або е-почту natalamahova77@gmail.com



Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Захист України 11 кл 29.11.2023

Захист України 11 кл 06.09.2023

Захист України 11 кл.04.10.2023