Захист України 11 кл 10.05.2023р.

 11 кл. 10.05.2023р

Тема :Надання домедичної допомоги в разі опіків і проникного поранення ока.

1.Ознайомтесь з матеріалом уроку

Надання домедичної допомоги в разі проникного поранення ока. Проникним пораненням очного яблука називають таке поранення, за якого предмет, яким його завдано, спочатку ушкоджує оптичний апарат: проникає через усю товщу зовнішньої оболонки ока (склери або рогівки), часто й кришталик та склисте тіло .У складніших випадках ушкоджується сітківка і навіть зоровий нерв, що може спричинити зниження зорових функцій і навіть цілковиту сліпоту, а також призвести до втрати неушкодженого ока.

Порядок надання домедичної допомоги постраждалим з проникним пораненням ока немедичними працівниками. Перед наданням допомоги треба переконатись у відсутності небезпеки на місці події для себе та постраждалого від травмувального чинника, що вже діяв, загрози від зовнішнього середовища та загрози від постраждалого і тільки після цього надавати допомогу. Якщо місце небезпечне, то треба дочекатися прибуття рятувальників. Перед тим як надавати допомогу постраждалому, слід отримати його пряму або непряму згоду (якщо він притомний).

Надаючи допомогу постраждалому, не забувайте про власну безпеку! Необхідно перед оглядом та початком надання домедичної допомоги надягнути одноразові гумові або латексні рукавички!

Послідовність дій має бути такою:

  • - потрібно швидко провести огляд постраждалого, визначити, чи він притомний і дихає;
  • - бажано установити характер ушкодження ока та уточнити скарги;
  • - не слід видаляти сторонній предмет з ока;
  • - самостійно (чи з кимось) викликати бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги;
  • - допомогти постраждалому зайняти найбільш зручне положення;
  • - необхідно накласти жорсткий щиток на око, щоб він спирався на край очної ямки (орбіти) і не торкався повік (не накладати компресійну пов'язку)

Якщо сторонній предмет стирчить з ока, то він не повинен торкатися жорсткого щитка. У таких випадках можна використовувати імпровізовані щитки. Зверху на щиток покласти чисту стерильну серветку та закріпити її лейкопластиром і потім накласти пов'язку одночасно на обидва ока (бінокулярна пов'язка). Це потрібно для уникнення зайвих рухів травмованим оком, тому що очі є парним органом і рухаються синхронно, тобто коли рухається здорове око, то рухається одночасно і травмоване, що може значно погіршити наслідки травми 

 2. Перегляньте відео .



3.Зробити  конспект уроку


Домашнє завдання 

1.Опрацювати текст параграфа №25

2.Накласти пов`язку на одне око.

3. Фото пов`язку  і конспекту надіслати  на вайбер 0675835639

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Захист України 11 кл 29.11.2023

Захист України 11 кл 06.09.2023

Захист України 11 кл.04.10.2023