Захист України 10 кл 15.09.2023

 10 кл 15.09.2023

Тема:   Пріоритети та правила поведінки під час надання допомоги.

Первинний огляд..

 Подивитесь  ВІДЕО  ПРО АЛГОРИТМ НАДАННЯ ДОПОМОГИ


ЗАПИСАТИ У ЗОШИТІ  ПО КРОКОВЕ НАДАННЯ ДОПОМОГИ.


 ОЗНАЙОМИТИСЬ  З ПЛАНОМ ПЕРВИННОГО ОГЛЯДУ  ПОРАНЕНОГО.

           ПЛАН ПЕРВИННОГО ОГЛЯДУ ПОРАНЕНОГО ТА НЕВІДКЛАДНИХ

                                        МЕДИЧНИХ ЗАХОДІВ.

Первинний огляд постраждалого, а разом з цим i оцінка важкості його стану, базується на об’єктивному встановленні зовнішніх ушкоджень та фактичному стані серцево-судинної, дихальної, центральної та периферичної нервової систем, можливості ушкодження внутрішніх органів та внутрішньої кровотечі.

Первинний огляд одного постраждалого рятівник змушений здійснити протягом 40 секунд. При цьому доцільна така послідовність огляду, в ході якої здійснюються і невідкладні медичні заходи по рятуванню життя пацієнта:

1.1. Зупинка критичної кровотечі. Визначення цілісності кровоносних судин та одночасна зупинка зовнішньої кровотечі, в першу чергу, артеріальної (накладення джгута або стискаюча пов’язка); Першочерговість цього заходу визначається небезпекою для життя постраждалого внаслідок критичної кровотечі (1-3 хвилини).

1.2. Відновлення прохідності дихальних шляхів. Ревізія порожнини рота та верхніх дихальних шляхів з одночасним видаленням сторонніх тіл та відновленням функції зовнішнього дихання за допомогою повітреводу. Першочерговість цього заходу визначається небезпекою для життя постраждалого внаслідок порушення дихання;

1.3. Оцінка стану серцево-судинної системи шляхом підрахунку пульсу. Відсутність пульсації променевих артерій свідчить про зниження AT нижче 80 мм рт. ст., що побічно може вказувати на внутрішню кровотечу та шок і орієнтує медперсонал на проведення відповідних заходів медичної допомоги;

1.4. Встановлення мовного контакту з постраждалим з одночасною з оглядом голови та оцінкою стану органів відчуття: Визначення цілісності кісток черепу, *огляд органів зору, слуху, шкірної та больової чутливості, суглобово-м’язового відчуття. На ступінь тяжкості вказує відповідна реакція очей: обстежуваний розплющує очі на звернену до нього мову, реагує на больові подразнення або взагалі не реагує на зовнішні дії.

1.5.  Визначення цілісності грудної клітини, живота та попереку. Наявність у тілі ран, чужорідних тіл, переломів, зовнішньої кровотечі з рани, шкіряних гематом, емфіземи підшкірної клітковини, ознаки пневмотораксу, напруженість м’яз живота та спини. Ознаки внутрішньочеревної кровотечі.

1.5.  Визначення цілісності кісток тазу і органів промежини. Наявність на тілі ран, чужорідних тіл, переломів кісток, зовнішньої кровотечі з рани, шкіряних гематом, напруженість м’яз, виділення з прямої кишки і сечоводу. Ознаки внутрішньої кровотечі.

1.7.  Визначення цілісності кісток кінцівок та інших ушкоджень кінцівок. Bизначення активних та пасивних рухів кінцівокНаявність у тілі ран, чужорідних тіл, переломів, зовнішньої кровотечі з рани, шкіряних гематом, напруженість м’яз. Ознаки внутрішньої кровотечі.

1.8. Визначення можливості евакуації пораненого за його станом та наявності таких зовнішніх умов.

Д/З
1. Опрацювати текст параграфа №4 , 
2.Відповісти на запитання 1-3 письмово
3.Відповіді на запитання надсилати на Вайбер, Телеграм - 0675835639 або е-почту natalamahova77@gmail.com

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Захист України 11 кл 29.11.2023

Захист України 11 кл 06.09.2023

Захист України 11 кл.04.10.2023