Захист України 11 кл.20.12.2023р.

 11 кл.20.12.2023р.

Тема: Спостереження та контроль за ураженістю навколишнього середовища, продуктів харчування та води радіоактивними, отруйними, сильно діючими отруйними речовинами та біологічним.       

Ознайомтеся з презентацією

https://docs.google.com/presentation/d/1izPV8RV1DcLfO2AQhKc8DvXaqfk4AQXp/edit?usp=sharing&ouid=107500861340616213316&rtpof=true&sd=true

Запишити у зошиті

Спостереження та контроль за станом навколишнього середовища, продуктів харчування та води

Нагляд запроваджується з метою своєчасного забезпечення населення, підприємств та організацій необхідними даними про загрозу і наявність радіоактивного, хімічного, біологічного зараження та впровадження заходів щодо захисту населення. Дані спостереження використовують органи державної влади для прийняття відповідних рішень щодо евакуації населення, встановлення режиму тощо.

Нагляд за навколишнім середовищем ведеться методом моніторингу протягом доби та методом дозиметричного, хімічного, біологічного контролю, який здійснюють спеціальні структурні підрозділи Міністерства з надзвичайних ситуацій, Гідрометеоцентру, санітарно-епідеміологічних станцій тощо.

Моніторинг  — це система повторних цілеспрямованих спостережень та контролю за параметрами довкілля у динаміці, тобто здійснюється нагляд, оцінка стану та прогноз можливих змін.

На основі зібраних даних про стан довкілля даються рекомендації щодо впровадження раціональних способів життєзабезпечення.

Є три рівні моніторингу:

1. Санітарно-токсичний . Забезпечує спостереження за станом якості довкілля, головним чином за ступенем загрязнення природних ресурсів шкідливими речовинами та їх впливом на людей, рослин, тварин. Багато уваги приділяється контролю за вмістом в атмосфері окисів сірки, азоту, вуглецю, сполук важких металів, якості водних об'єктів, забрудненості їх різними органічними сполуками, нафтопродуктами.

2. Екологічний . Дозволяє визначити зміни у складі екосистем біогеоценозів, природних комплексів, а також контролювати, оцінювати та прогнозувати екологічний стан на об'єктах народного господарства, територіях, акваторіях, в атмосфері, в зонах розташування хімічно небезпечних підприємств.

3. Біосферний . Дозволяє визначити глобально-фонові зміни у природі, рівні радіації, вуглекислого газу, запиленості та інших токсикантів, погодно-кліматичні зміни на планеті.

Контроль (дозиметричний, хімічний, біологічний)  проводиться для безпосереднього визначення ступеня зараження людей, місцевості, повітряної акваторії радіоактивними, отруйними речовинами та біологічними засобами, для порівняння отриманих даних з чинними гранично допустимими нормами та інформування населення.

Дозиметричний контроль  здійснюється для своєчасного отримання даних про дози опромінення людей та ступеня зараження місцевості, техніки тощо, для вжиття заходів щодо зменшення опасности радіаційного ураження.

Контроль щодо опромінення людей здійснюється груповим та індивідуальним методами.

Індивідуальний контроль щодо опромінення проводитися з метою отримання даних про дозу опромінення кожного людини за допомогою дозиметра карманного ДКП-50А, дозиметричних приладів або стаціонарного лічильника іонізації людини ЛІЧ-1.

Груповий контроль щодо опромінення застосовується для груп людей, які спільно діють у однакових умовах радіоактивного ураження, з метою отримання даних про працездатність. Він проводиться за допомогою вимірювача потужності доз радіації ДП-5В, комплекту індивідуальних дозиметрів ДП-24 або побутових дозиметричних приладів.

Хімічний контроль  проводиться для визначення факту та ступеня зараження отруйними речовинами та сильнодіючими отруйними речовинами засобів особистої захисту, одягу, техніки, споруд, води, продуктів харчування та іншого, можливості життєдіяльності населення без засобів захисту, повноти дегазації заражених об'єктів.

Хімічний контроль проводиться за допомогою приладів хімічної розвідки та у спеціальних хімічних лабораторіях.

За допомогою ВПРХ забезпечується можливість визначення типу ОР (СДОР) та їх концентрації у повітрі, на місцевості та техніці, а також взяття проб у уражених районах.

Хімічні лабораторії проводять аналіз проб, у яких визначають кількість ОР (СДОР), які містяться у продуктах харчування, у воді та на місцевості.

Біологічний контроль  здійснюється для виявлення характеру та ступеня опасности зараженої місцевості, людей, продуктів харчування, води збудниками інфекційних хвороб та визначення заходів протибіологічної захисту. Він включає: відбір проб зараженого повітря та елементів зовнішньої середовища, а також специфічної індикації, тобто виявлення виду збудника інфекційної хвороби у медичних закладах, лабораторіях.

 Домашнє завдання

1.Конспект у зошиті

2. Опрацювати текст електронного підручника №28

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Захист України 11 кл. 04.09.2024

Захист України 10 кл.27.11.2024

Захист України11 кл. 09.10.2024