Захист України 10 кл. 02.04.2024

 10 кл. 02.04.2024 

Добрий день десятикласники!

Посилання на урок  11-00 

https://meet.google.com/qpj-wihn-hhn

Тема:Вивихи суглобів, їх класифікація. Ознаки вивихів.

Подивитесь відео

2.Опрацювати матеріал уроку


Вивих – це стійке зміщення суглобних кінців костей за межі їх нормальної рухомості, інколи з розривом суглобної сумки і зв'язок і виходом однієї з кісток з сумки. За повного вивиху суглобові поверхні кісток не стикаються одна з іншою, а за часткового (неповного) — зміщені суглобові поверхні кісток частково стикаються й утворюється підвивих. Унаслідок підвивиху зв’язки надмірно розтягуються або надриваються, можливий надрив капсули суглоба. Відрізнити вивих від підвивиху може тільки кваліфікований лікар.
 Ознаки: біль в ділянці ушкодженого суглоба, втрата звичайної рухливості в суглобі, вимушене положення кінцівки, зміна форми кінцівки в ділянці суглоба Класифікують вивихи: за часом від моменту травми: свіжі — до 3-х діб після травми; несвіжі — від 3-х діб до 3-х тижнів; застарілі — понад 3-х тижнів;за збереженням цілісності шкірних покривів розрізняють відкриті та закриті вивихи. За відкритих утворюється рана, за закритих немає розриву тканин і шкіри; за походженням вивихи вродженні та набуті. Уроджені вивихи виникають під час внутрішньоутробного розвитку плода унаслідок неправильного або недостатнього розвитку суглобових поверхонь. Травматичні вивихи поділяють на гострі (неускладнені та ускладнені) і звичні травматичні. Вони супроводжуються тяжкою травмою усіх елементів суглоба — здавлюванням та розривом кровоносних судин, прилеглих м’язів, місць їхнього прикріплення та нервів, а також тріщинами та надломами кісток.
              За наявності ознак закритого перелому або вивиху треба: 
- допомогти постраждалому вибрати таке зручне положення, яке найменше завдаватиме йому болю;
 - іммобілізувати (знерухомити) пошкоджену кінцівку за допомогою стандартного обладнання (шин) чи підручних засобів;
 - укрити постраждалого термопокривалом/покривалом;
 - якщо є підозра на вивих, на ушкоджений суглоб прикласти холод (змочені холодною водою рушник, хустку, а ліпше наповнені льодом кілька пакетів або грілку з тонкостінної гуми ; 
- забезпечити постійний нагляд за постраждалим до прибуття бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги; 
- надати постраждалому психологічну підтримку, заспокоїти; 
- у разі погіршення стану постраждалого до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги повторно зателефонувати диспетчеру екстреної (швидкої) медичної допомоги. Постраждалого з вивихом нижніх кінцівок транспортують у положенні лежачи. 
Постраждалого з вивихом необхідно швидше доставити до лікаря, тому що свіжі вивихи вправляти значно легше, ніж застарілі. Уже через 3-4 год. після травми в ділянці пошкодженого суглоба розвивається набряк тканин, скупчується кров, що ускладнює вправлення вивиху.
 На час транспортування потерпілого до медичного закладу на ушкоджений суглоб потрібно накласти транспортну шину чи пов'язку, що надійно фіксує кінцівку. Ні в якому разі не слід вправляти вивих самостійно.При наявності кровотечі із судин — зупинка кровотечі джгутом чи імпровізованими джгутами (закрутка, перетягання ременем тощо), накладання стискальної пов'язки. Знеболювальна терапія (введення наркотичних анальгетиків). При відкритому вивиху накладання первинної (асептичної) пов'язки з метою профілактики вторинного мікробного забруднення.
Закріплення матеріалу: 
1.Який порядок надання домедичної допомоги в разі вивиху? 
2. Як можна транспортувати до лікарні постраждалого з вивихом верхніх кінцівок після проведення їх іммобілізації? 
3. Як можна транспортувати до лікарні постраждалого з вивихом нижніх кінцівок після проведення їх іммобілізації? 

Домашнє завдання:
 1. Опрацювати текст параграфа №33

2.Зробити конспект уроку
3.Фото конспекту надіслати на Вайбер - 0675835639 або е-почту natalamahova77@gmail.com

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Захист України 11 кл 29.11.2023

Захист України 11 кл 06.09.2023

Захист України 11 кл.04.10.2023