Захист України 11 кл. 17.05.2023р.

 11 кл. 17.05.2023р.

ТЕМА:  Гіпотермія. Черепно-мозкова травма

Подивитесь відео №1


Подивитесь відео№2


Зробити конспект поданого матеріала

Температура тіла – найважливіший фізіологічний показник, який характерний для обмеженого діапазону, що є найважливішою умовою для нормального функціонування всіх органів і систем. Навіть незначні відхилення температурних показників від фізіологічної норми можуть стати причиною порушення метаболічних процесів в організмі.

Гіпотермія(переохолодження) – патологічний стан організму, за якого температура тіла падає нижче від необхідної для підтримки нормального обміну речовин і функцій організму. У разі переохолодження людини ця температура становить +35,0 градусів під цельсію та нижче. Нормальне значення температури тіла – 36-36,9 градусів під цельсію, хоча температура дистальних точок, таких як пальці рук і ніг, може відрізнятися і бути нижчою від норми(0,5- 1,5 град. під цельсію). У людини температура тіла підтримується на постійному рівня завдяки біологічному гомеостазу.

Гіпотермія зачіпає всі органи і системи організму. Переохолодження організму розвивається вразі тривалого перебування людини в умовах низької температури зовнішнього середовища. До чинників, що сприяють переохолодженню належать вітер, перебування в холодній воді, травми тяжкого ступеня, уживання алкоголю, виснаження….

Розрізняють первинну і вторинну гіпотермію.

Первинна гіпотермія розвивається на тлі несприятливих умов зовнішнього середовища в здорових людей.

Вторинна гіпотермія розвивається як ускладнення травми, алкогольної інтоксикації, інфаркту міокарда та інших патологічних станів.

Щорічно від переохолодження гинуть тисячі людей. Нормальний процес терморегуляції можливий за умови дотримання балансу між виробленням і віддачею тепла організмом. А якщо людина зазнає тривалої дії низької температури, то центр терморегуляції не може впоратися зі своїми функціями. Тіло втрачає більше тепла ніж може виробити.

Додаткові фактори, які посилюють втрату тепла: стан голоду; стресові ситуаціі і перевтома; вплив алкоголю або наркотичних речовин; крововтрата, поєднана з травмою; пребування в холодній воді; підвищена вологість повітря; сильний вітер; мокрий одяг; непритомність.

Наслідки переохолодження: набряк головного мозку; набряк легенів; гостра ниркова недостатніссть; наслідки відмороження які поєднуються із загальним переохолодженням; гнійна пневмонія.

Домедична допомога в разі гіпотермії.

Переводимо постраждалого в тепле приміщення. Знімаємо мокрий, холодний одяг, одягаємо сухий і теплий і напуваємо людину гарячим солодким чаєм. Якщо цього зробити не можн, то проводимо пасивне зігрівання. Зверху і знизу накриваємо алюмінізованими матеріалами. Евакуація не потрібна. якщо постраждалий у змозі сам себе зігріти.

У разі помірної гіпотермії, здатність постраждалого досягти пасивного відігрівання шляхом тремтіння знижується, тому він втрачає усі свої захисні мехаанізми для зігрівання власного тіла. Треба застосувати зовнішне зігрівання голови, шиї, грудей, пахв, паху та живота. Для цього використовують ковдри, пляшки з теплою водою, електрогрілки, хімічні пакети та теплі вологі рушники.

За помірної гіпотермії необхідно викликати екстрену медичну допомогу.

У разі важкої гіпотермії постраждалий матиме зміни психічного стану, якщо він притомний то може відмовлятися від допомоги. Необхідно припинити подальшу втрату тепла, пропальпувати пульс. Не можна давати нічого через рот. Якщо пульс відсутній робимо штучне дихання і непрямий масаж серця.

Ця стадія лікується тільки в стаціонарі. Реаніматологи попереджають: не можна давати постраждалому алкоголю та кави; поміщати його в гарячу ванну; розтирати снігом, спиртовмісними чи масляними рідинами; щоб не сталося вторинного охолодження і зниження внутрішньої температури, постраждалий має перебувати в ліжку, не роблячи жодних фізичних зусиль.

Профілактика гіпотермії:

Носити багатошаровий одяг: нижній натільний шар, проміжний утеплювальний шар і верхній шар, який є захистом від вологи і вітру;

Важливо, щоб одяг нещільно прилягав до тіла і між шарами вільно циркулювало повітря; у тісному одязі є небезпека замерзнути;

Замість звичайної білизни треба використовувати термобілизну, яка утримує тепло, одночасно відводячи вологу. і тому не допускає ні надмірного охолодження, ні перегріву;

У холодну пору року необхідно носити головний убір, оскільки саме через непокриту голову втрачається більша частина тепла;

Взуття має бути теплим, але не спричиняти потіння ніг; не повинне бути вузьке взуття; кращий варіант – натуральне взуття;

У дощову погоду важливо, щоб одяг і взуття не промокали; тому слід використовувати дощовики і гумове взуття з внутрішнім чобітком.

Обмороження виникає внаслідок дії на окремі ділянки тіла людини низьких температур (нижче від 0 градусів).

Механізм обмороження: покрашення кровообігу на поверхні тіла виникає внаслідок звуження тканини, що призводить до їх некрозу. Рівень ураження тканин визначається тільки через деякий час після зігрівання

Домашнє завдання 

1.Опрацювати текст параграфа №26

2.Фото конспекту надіслати на Вайбер - 0675835639 або е-почту natalamahova77@gmail.com

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Захист України 11 кл 29.11.2023

Захист України 11 кл 06.09.2023

Захист України 11 кл.04.10.2023